2 min.
image_pdfimage_print

La vaga de fam iniciada per l’italià Mario Sanna i a la qual es van sumar el president de l’associació cultural Etcètera, Òscar Ramírez Dolcet; i el president de l’associació Spiragli, Bartolomeo Smaldone, s’ha donat per enllestida aquest dimarts després de 20 dies.

Finalment, els tres participants a la protesta han aconseguit que es canviï el Decret Llei aprovat l’any 2016 pel Parlament italià que generava el greuge pel qual s’havia iniciat la vaga de fam i que afectava directament a Mario Sanna.

D’esquerra a dreta: Mario Sanna, Òscar Ramírez Dolcet i Bartolomeo Smaldone, a la ciutat d’Amatrice (any 2017)

Sanna, que va perdre al seu fill Filippo de 22 anys al terratrèmol d’Amatrice de 2016 i es va quedar sense casa, volia reconstruir la seva vida al municipi de Rieti on s’hi vol fer una casa nova. Però la llei que ara es modificarà a través d’una esmena al Decret Llei que serà votat la propera setmana al Parlament, estableix que els qui perden la casa sent llogaters han de pagar les taxes i impostos municipals per fer-se la nova casa mentre que els qui tenien casa de propietat estan exempts d’aquestes taxes.

Òscar Ramírez Dolcet admet que “ha estat una acció delicada perquè una vaga de fam és molt extrema però no hi havia altra sortida per pressionar. Hem perdut pes i energia física però hem guanyat una batalla plena de justícia, humanitat i solidaritat que té una major recompensa que el sacrifici realitzat”.

Ara, amb l’esmena que es presentarà la propera setmana i que hauria de ser votada a favor de tots els partits polítics, la situació canviarà i es farà justícia que és el que es demanava a través de la vaga de fam.

A les comarques de Tarragona, més de 200 persones s’han sumat a la campanya de pressió iniciada pels tres protagonistes de la vaga que ha consistit en enviar un email a l’ajuntament de Rieti, on li volien cobrar 42.000 euros d’impostos a Mario Sanna, demanant l’exempció d’aquest pagament i el canvi del marc legal actual. A nivell internacional, la campanya dels emails ha rebut el suport de quasi un miler de persones de 37 països de tots els continents.