
Foto: Jacobo Maleriro.
Cada 10 d’octubre se celebra el Dia Mundial de la Salut Mental, una jornada dedicada a la sensibilització i reflexió sobre els problemes de salut mental que afecten milions de persones a tot el món. La salut mental, com ens recorda l’Organització Mundial de la Salut (OMS), és un dret humà fonamental que ha de ser garantit per a totes les persones. Aquest dret inclou l’accés a una atenció de qualitat i digna, així com la integració en la societat sense estigmatització de trastorns com la depressió o l’ansietat.
Cada vegada es parla més obertament sobre la importància de cuidar la nostra salut mental. Aquesta conversa no només ha de limitar-se a l’àmbit privat, sinó que ha de traspassar les barreres per fer visible aquesta problemàtica que ens afecta a tots com a societat. L’obertura a parlar de salut mental és fonamental per a conscienciar sobre la seva importància i combatre el prejudici social associat als trastorns psicològics.
Els números parlen per si sols: en una macroencuesta realitzada per Consumer Insights a Espanya, tres de cada deu persones entrevistades van declarar haver experimentat problemes de salut mental com la depressió, l’estrès o l’ansietat en els dotze mesos anteriors a l’enquesta. Tanmateix, cal ser conscients que aquests números només revelen una part de la realitat, ja que la veritable prevalença dels problemes de salut mental no es pot reduir a estadístiques. Les diferències en l’acceptació social d’aquesta problemàtica poden influir en la percepció i la declaració d’aquests trastorns.
Aquesta situació també es manifesta en altres països. La mateixa enquesta posa de manifest que la proporció d’australians i nord-americans que afirmen haver patit problemes de salut mental durant l’últim any és significativament més alta que en altres regions. Aquestes dades ens confirmen que la salut mental és una preocupació global i que afecta a totes les comunitats, independentment de la seva ubicació geogràfica.
Segons les Nacions Unides, milions de persones arreu del món pateixen trastorns de salut mental, i es calcula que una de cada quatre persones en experimentarà un en algun moment de la seva vida. Aquestes xifres ens recorden que la salut mental no és només una qüestió individual, sinó una responsabilitat col·lectiva. És essencial que governs, institucions i comunitats es comprometin a garantir l’accés universal a una atenció de salut mental accessible, de qualitat i sense prejudicis.
Per tant, és urgent que entre tots i totes fem una crida a la consciència i l’acció. Aprendre sobre la salut mental, parlar obertament d’aquesta temàtica i defensar un accés igualitari als serveis de salut mental són passos fonamentals per a construir una societat més saludable, equitativa i respectuosa amb la diversitat de les persones. La salut mental és un dret fonamental que no pot ser ignorat i que requereix l’atenció i el suport de tota la societat.