
El Salvador Antón, president del Cercle Artístic d’Altafulla, al seu espai d’art de l’Era del Senyor.
Entrevista realitzada per Òscar Ramírez Dolcet
Perquè parlin de tu i vegin què fas, has de mostrar-te al món. Aquest concepte, cada cop més essencial en una societat cada cop menys gregària i més competitiva, porta a molts col·lectius a ensenyar a peu de carrer els fruits de la feina, en un intent de sorprendre a tothom però especialment als qui encara miren més enllà de les pantalles i agraeixen una bona passejada amb art i d’art.
El Cercle Artístic d’Altafulla celebra cada mes una gran mostra de les obres dels seus integrants. Una galeria d’art amb mil conceptes, estils, formes i colors, s’imposa amablement als vianants que passen per l’Era del Senyor. En aquesta mostra d’Art al Carrer, cada artista té el seu espai concret i tots junts fan possible un diumenge agradable en el que, a més de veure obres, es poden comprar tot conversant amb els creadors i creadores.
Les últimes convocatòries, a més, han tingut actes complementaris per donar encara més ressò i calidesa a la jornada. Música en viu, un vermut o xerrades sobre artistes són la cirereta del pastís de la proposta del Cercle. Amb el seu president, el Salvador Antón, conversem tot seguit.
Salvador, cada primer diumenge de mes, el col·lectiu d’artistes altafullencs surt al carrer per mostrar les seves creacions al públic. A què respon aquesta activitat “Art al carrer” i com neix al seu moment?
El Cercle Artístic d’Altafulla, amb un recorregut ja de més de vint anys, es va trobar en un moment en el que calia donar dinamisme vital i creatiu als seus associats i convertir-ho en un referent artístic no només d’Altafulla sinó també del Baix Gaià. Així és com, a partir del “pal de paller” que és el Cercle, es planteja la possibilitat d’una nova iniciativa com és la mostra “Art al Carrer”.
L’activitat va néixer en plena pandèmia i en un moment en que fer coses a l’aire lliure era com una mena de bombona d’oxigen per a la societat que havia estat confinada a casa. La part positiva és que amb el temps s’ha mantingut i no ha desaparegut oi?
Com deia anteriorment, després d’aquests anys de recorregut artístic calia un estímul, i la pandèmia amb el seu respectiu confinament i les ganes de tornar a sortir per gaudir de l’aire i el paisatge, van refermar aquesta necessitat de seguir avançant mantenint l’essència per la qual va ser creat el Cercle Artístic.
La pandèmia va afavorir el fet de prendre noves decisions, elaborant i creant activitats lligades al Cercle per millorar la dinàmica del mateix, per la qual cosa es constitueix el Cercle Artístic d’Altafulla en una Associació sense ànim de lucre, es redacten i aproven uns estatuts i es crea un equip per poder programar i assolir les necessitats del nou projecte. Un equip format en aquests moments per president, vicepresidenta, secretària, tresorera i una altre persona que treballa el tema de les xarxes i la publicitat. Amb tot plegat aconseguim mantenir viva l’activitat.

Cada cop més gent visita la proposta d’Art al Carrer a la recerca d’un diumenge de caliu, cultura, oci i social.
Ara, cada cop que es fa, es veu força moviment de gent i és un esdeveniment que, a través del boca-orella, s’ha anat fent popular a tota la zona del Baix Gaià. Actualment hi ha un públic ben divers.
És cert, cada vegada vénen més persones tant d’Altafulla com de fora i aquest “boca-orella” ajuda a convertir la proposta de l’Art al Carrer en un referent. Aquestes persones vénen, unes encuriosides i d’altres també per tenir l’oportunitat de conèixer als i les artistes i adquirir obra dels mateixos.
També s’ha produït un fet molt especial amb aquesta activitat i és el d’haver-se convertit en un lloc de retrobament, no només amb companys i companyes artistes, sinó també amb els veïns i veïnes d’Altafulla molts dels quals hi passen cada diumenge.
Amb l’èxit de la proposta es demostra que l’artista ha de mostrar la seva obra, comunicar-se amb el públic, i que el públic necessita tenir cultura a prop per nodrir-se. Funciona aquest intercanvi?
I tant que sí !. La proposta ”Art al Carrer” va néixer precisament perquè l’artista pogués treure de l’estudi, del taller o de les parets d’una galeria, les seves obres i mostrar-les en un entorn molt diferent, a l’aire lliure i en un espai tan especial com és l’Era del Senyor d’Altafulla. Això també ha facilitat poder establir una relació de comunicació i pedagogia amb les persones que ens visiten, sense oblidar que sovint l’interès del visitant pot anar més enllà i demanar de visitar l’estudi de l’artista i conèixer millor la seva obra.
Heu anat sumant-hi activitats complementàries com ara xerrades sobre art, actuacions musicals o vermut popular. Explica’ns això.
Bé, calia també oferir una sèrie d’activitats vinculades, tant amb la proposta a nivell artístic com dels visitants que esperen de la Mostra una matinal de diumenge per gaudir de manera diferent. Així doncs, la programació compta també amb una xerrada d’art dins de la Pallissa a càrrec d’una professora de història de l’art, tallers creatius de plàstica per a tots els públics i actuacions de música o dansa amb vermut inclòs.

Vista exterior de l’Art al Carrer que s’ubica l’Era del Senyor i desplega tots els seus encants.
Qui pot exposar en aquesta activitat d’Art al carrer? Quins requisits demaneu i quin perfil d’artistes podem veure-hi?
L’activitat “Art al Carrer” d’Altafulla està pensada per poder mostrar i vendre obra pictòrica en totes les seves tècniques, ceràmica, escultura i fotografia. Els i les artistes que vulguin participar disposen del correu artalcarreraltafulla@gmail.com on poden enviar un breu CV i alguna imatge de la seva obra. Després es farà una valoració per tal de mantenir una qualitat del contingut de la Mostra. Per participar-hi no es necessari ser soci del Cercle Artístic d’Altafulla.
L’Art del carrer és una de les activitats que organitzeu des del Cercle d’Artistes d’Altafulla. Què més feu al llarg de l’any i què teniu previst per aquest 2023?
“Art al Carrer” s’organitza des del Cercle Artístic d’Altafulla i és important saber també que comptem amb la predisposició i en determinats aspectes amb l’ajuda de l’Ajuntament d’Altafulla, un fet que comporta una acurada gestió i contactes amb les regidories pertinents de l’ajuntament per poder fer possible aquest vincle de l’art amb Altafulla.
El Cercle Artístic d’Altafulla ofereix als seus socis i sòcies la possibilitat de fer dibuix amb model del natural els dilluns dins de la Pallissa de l’Era del Senyor, ja que aquest és també l’espai del Cercle; així com la possibilitat de participar en les diverses exposicions col·lectives que es fan durant l’any.
Per aquest 2023 volem mantenir el ritme de les activitats i ja que hem arribat a la quarantena de socis, volem que aquests i aquestes continuïn sent aquest “pal de paller” del que parlava a l’inici de la entrevista, sense els quals no podríem evolucionar. Aquest és el correu del Cercle : cercleartisticaltafulla@gmail.com