3 min.
image_pdfimage_print

Imatge d’una de les edicions anteriors.

Fins el proper 17 d’octubre és en funcionament i ple rendiment la campanya “Aprofitem els aliments” per sensibilitzar de la importància de prevenir les pèrdues i el malbaratament alimentari a Catalunya i recuperar el Valor dels Aliments.

Aquesta campanya, organitzada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya comprèn  diferents activitats que involucren a la restauració, la pagesia i la ciutadania i que te per objectiu  conscienciar a la població de l’aprofitament dels aliments.

Des del passat 26 de setembre i finas al 8 d’octubre s’organitzaran els àpats Gastrorecup, una iniciativa que va sorgir al restaurant Semproniana de la mà de la xef Ada Parellada 8 anys enrere i que en aquesta edició, ja suma fins a 18 restaurants d’arreu Catalunya.

Els plats s’elaboraran amb aliments recuperats gràcies a col·laboradors com Ametller Origen, Fundació Espigoladors, Es Imperfect, Talkual Foods, Bon Blat, Porc de Palou, Can Sumoi, Borges Professional, Makro, Montsià  i Plus Fresc.

Entre els establiments participants del territori hi trobem el Restaurant Semproniana (Barcelona), Normal (Girona), l’Antic Molí (Ulldecona), Restaurant Casamar (Llafranc), Bar Verat (Santa Coloma de Gramanet), Can Perico (Santa Perpètua de Mogoda), Restaurant del Centre Universitari de Turisme d’Hoteleria i Gastronomia -CETT (Barcelona), Restaurant Albert Guzmán (La Ràpita), Can Xapes (Cornellà del Terri), La Cava (Tàrrega), Antic Forn (Cervera), Villa Retiro (Xerta), El Terrat (Tarragona), Restaurant Gami (Cambrils), l’Escola d’Hosteleria de Girona (Girona), Restaurant Xopluc (La Fuliola), l’Hotel Pessets (Sort) i La Boscana (Bellvís).

Aquest any comptarem amb uns ambaixadors excepcionals com la Judit Mascó, en Quim Masferrer, la Núria Picas, el influencer Edu de Bravas Barcelona i el Llucià Ferrer entre d’altres.

Tots els àpats -dinars o sopars- es poden reservar online a través de la pàgina oficial www.aprofitemelsaliments.cat

El dissabte 7 d’octubre es celebrarà “El dinar d’aprofitament 2023”, organitzat amb la col·laboració de la Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA), el Banc d’Aliments de Tarragona i  l’Ajuntament de Tarragona. Tindrà lloc a la plaça Corsini de Tarragona i donarà de menjar gratuïtament a més de 300 persones, a partir d’aliments recuperats i en perfecte estat pel consum, i també oferirà la donació de fruites i verdures espigolades del camp. L’assistència és gratuïta i sense reserva prèvia.

En paral·lel, es podà visitar també al Mercat Central de Tarragona, des d’inicis d’octubre i fins a finals de Desembre, l’exposició “Tot el que no es menja. 35 anys aprofitant els aliments de manera solidària” que vol reconèixer el paper de la solidaritat i la tasca d’aprofitament que duen a terme els bancs dels aliments i la necessitat de canviar els nostres models de producció, de consum i d’accés a l’alimentació per prevenir i reduir aquesta problemàtica.

El diumenge 8 d’octubre se celebrarà la 3era Marató #JoEspigolo, organitzada conjuntament amb la Fundació Espigoladors. Seran quatre espigolades simultànies als camps del baix Llobregat, terres de Lleida, baix Camp i baixa Tordera. Recol·lectarem, amb l’ajuda de persones voluntàries,  fruita i verdura segura i saludable, que per diversos motius no s’ha pogut comercialitzar i que es destinaran a entitats d’iniciativa social que les faran arribar a col·lectius de persones vulnerables. Per inscriure’s a les espigolades es podrà fer seguint les indicacions al web oficial o bé directament al portal www.espigoladors.cat

El 17 d’Octubre a Reus es celebrarà la Jornada VII Aprofitem els Aliments amb l’objectiu de donar visibilitat a diversos projectes d’aprofitament alimentari i als projectes de recerca i innovació que s’estan duent a terme a Catalunya o en col·laboració amb entitats catalanes, i que ens situa com a regió capdavantera en la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari.

Per a més informació i reserves d’aquestes i altres activitats, consulteu la pàgina www.aprofitemelsaliments.cat