3 min.
image_pdfimage_print

A Altafulla hi ha set piscines per cada 100 habitants. Així, a primer cop d’ull, la xifra impacta i més tenint en compte que estem en una època de sequera molt severa, temps on es parla i molt de la necessitat d’estalviar aigua, no malbaratar-la i deixar d’utilitzar segons quins recursos.

Per un costat, les piscines són ideals quan arriba l’estiu i les onades de calor, però es converteixen en un problema gegant quan hi ha manca d’aigua, perquè no hi ha pluges, i sobretot quan no hi ha cap control sobre allò que passa a les piscines privades que són a les cases particulars.

Les dades del Cadastre del Ministeri d’Hisenda posen de manifest que, a molts municipis costaners i de poca població com Altafulla, hi ha un nombre de piscines poc habitual, una xifra que segurament és excessiva. A Altafulla, que al 2023 tenia 5.864 habitants, hi ha un total de 397 piscines, una xifra que dona de mitjana 7,2 piscines per cada 100 habitants.

Imatge aèria d’Altafulla. Cada taca blava és una piscina.

La ràtio d’Altafulla és alta però no tant si la comparem amb altres municipis costaners propers. Al Creixell (4.067 habitants) hi ha 475 piscines, 12’7 per cada 100 habitants. A Roda de Berà, que té una població de 4.764 persones, la xifra és més escandalosa amb 1.176 piscines i una ràtio de 16,50 per cada 100. En canvi, hi ha altres municipis on la situació és més “normal” o menys “inhabitual”. A Torredembarra (17.670 habitants) hi ha 553 piscines, 3,24 per cada 100 persones. En tot cas, que la d’Altafulla no sigui una ràtio de les més altes, o que no sigui cap disparat si la comparem amb altres, no significa que sigui una xifra lògica atès que és municipi marítim.

La situació actual amb l’aigua, que és molt greu i reclama solucions per gestionar recursos, tot just quan arriba la temporada de la Setmana Santa i l’estiu no és tan lluny, fa urgent la necessitat de generar un debat sobre el problema i, molt especialment, de prendre mesures molt dràstiques. Alguns municipis catalans ja tenen clar que caldrà fer control de l’aigua, tallant el subministrament a certes hores del dia en èpoques de temporada turística mitja i alta. Altres, anant més enllà i pensant en l’enorme quantitat d’aigua que necessita una piscina, preveuen un control de la situació amb una campanya informativa i preventiva per demanar als propietaris de les piscines privades que col·laborin i no les omplin. La segona fase comportaria sancions directes.

Per acabar i tornant a les dades. si busquem el poble amb més piscines de Catalunya hem d’anar a Begur que, amb poc més de 4.200 habitants, té una piscina per cada dues persones o, més ben dit, 1.804 piscines. El municipi amb menys piscines de tot Catalunya és l’Hospitalet de Llobregat. Amb una població de 274.455 habitants, només hi ha comptabilitzades 66 piscines, 0,02 per cada 100 persones.