2 min.
image_pdfimage_print

Aquest any 2024 ha començat amb bon peu pel que fa al panorama museístic català. Els museus de Catalunya creixen any rere any amb nous equipaments i col·leccions de gran valor patrimonial. Aquest mes de febrer celebrem la inauguració de dos centres: el Museu del Barroc de Catalunya a Manresa i el nou Centre Martorell d’Exposicions, a Barcelona.

El Museu del Barroc de Catalunya és una de les grans apostes de la Generalitat de Catalunya d’aquests últims anys, amb estreta col·laboració amb l’Ajuntament de Manresa. L’antic Col·legi Sant Ignasi de Manresa és la seu d’aquest nou equipament, un edifici històric que ha estat íntegrament rehabilitat i reformat per adaptar-se a les necessitats museogràfiques pertinents. El que fins ara era el museu comarcal del Bages esdevé un museu de rellevància nacional en preservar bona part de la col·lecció d’art barroc de Catalunya. Una col·lecció de prop de 182 peces creada a partir dels dipòsits de la col·lecció del MNAC i d’altres museus i institucions del país, així com també a través de les adquisicions que la Generalitat duu a terme en el marc de la política d’adquisicions de la Col·lecció Nacional.

D’altra banda, el nou Centre Martorell d’Exposicions representa una aposta conjunta entre la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona per recuperar el que seria l’edifici més antic de la ciutat projectat, des dels seus orígens, com a museu. Un edifici que es va inaugurar  l’any 1882 i que es convertiria en Museu de Geologia l’any 1924, fins al 2010 quan tancaria les portes. Aquesta nova seu adscrita a la Xarxa de Museus de Ciències Naturals de Catalunya ajudarà a consolidar el vessant científic del parc de la Ciutadella, apropar la ciència a la ciutadania i fer realitat el gran projecte que convertirà el parc urbà més antic de Barcelona i els seus entorns en un node de coneixement, divulgació, recerca i innovació punter a Europa. El Centre Martorell pretén oferir exposicions científiques sobre temàtiques amb fort impacte social relacionades tant amb la crisi climàtica i de la biodiversitat, com amb l’exploració de les fronteres actuals del coneixement.