3 min.
image_pdfimage_print

Mosaic d’exemple d’un dels carrers d’Altafulla on, sobre les rajoles, hi sobresurten restes de pixades, altres liquids i excrements dels coloms sedimentats pel temps.

 

Altafulla està cada cop més bruta i els ciutadans, cada vegada més molestos. És la principal conclusió de la nova enquesta realitzada per aquesta revista, amb el suport de l’agència Avanti Comunicació, sobre la neteja i l’estat dels serveis al municipi. Les dades, si les comparem amb la darrera enquesta publicada al juny de 2023, són encara més negatives que aquelles.

Aquesta nova onada d’opinions, recollides entre un total 285 persones i realitzada fa només dues setmanes, mostra el descontent de la gran majoria. Un 41% de les persones enquestades considera que els carrers d’Altafulla estan bruts però el percentatge dels qui pensen que estan “molt bruts” ha augmentat i ara és del 48%. Aquesta darrera xifra és realment molt preocupant perquè s’ha triplicat en relació a l’anterior enquesta en la que els qui pensaven que Altafulla estava molt bruta eren un 14%. Per tant, ara en conjunt, un 89% dels enquestats diuen que el municipi està brut o molt brut.

Més dades. Un 77% assegura que els carrers fan pudor, que estan plens de pixades de gossos i molt especialment de restes de líquids de les bosses de brossa que es dipositen a terra amb el sistema de la recollida amb els cubells a certs carrers del municipi. Consideren que els sistemes de neteja no funcionen i que la màquina que passa, teòricament, per rentar el paviment dels vials altafullencs no serveix de massa o no serveix per a res. Un percentatge alt dels enquestats, el 89%, afirmen que la màquina bufadora que comença a operar a primera hora del matí no té cap utilitat perquè “nomes mou la brossa d’un cantó a l’altre però no la recull” i són moltes les persones que s’han queixat de l’hora en què s’inicia aquest servei perquè consideren que és massa aviat i és molt molest.

Una imatge que ho diu tot és aquesta del carrer Martí d’Ardenya. Les restes d’un colom (esclafat avui fa sis dies) i que ja és en procés de putrefacció, segueixen al mig del carrer tot i que aquests dies han passat per la zona operaris del servei de neteja i la pròpia màquina de neteja viària.

 

Sobre l’estat de les papereres i elements del mobiliari urbà, tampoc s’aconsegueix un aprovat. Un 59% diu que molts dels bancs estan bruts i un 80% considera que les papereres es buiden poc sovint. De nou, una de les preocupacions de les persones enquestades són els excrements dels animals a la via pública. Un 81% dels enquestats demanen solucions urgents i sancions per als infractors, els propietaris dels gossos que no recullen les caques dels seus animals, i volen mà dura en aquest sentit.

Com sempre, una part dels enquestats eren persones que viuen a Brises del Mar. I de nou, es consideren aliens a Altafulla en el sentit que no s’hi senten connectats fruit de la sensació d’abandonament que diuen patir al no disposar de tots els serveis que haurien de tenir i, matisant en tots els casos recollits a l’enquesta, que els representants polítics no hi van sovint ni veuen que es preocupin per ells.

En resum, els altafullencs i altafullenques donen un suspens alt, i en alguns apartats molt alt, als responsables de la neteja del municipi. Exigeixen canvis, demanen més sensibilitat i consideren que amb el que paguen d’impostos no reben els serveis que els corresponen en aquest àmbit.