2 min.
image_pdfimage_print

El Museu Bíblic Tarraconense ha inaugurat un nou espai museogràfic destinat a explicar l’evolució històrica de l’acròpolis de Tarragona al llarg de vint-i-tres segles. Es tracta del projecte Tarracròpolis.

Per a la seva la materialització s’ha habilitat un espai a la planta baixa del Museu Bíblic Tarragona en què es pot veure un audiovisual —en català, castellà i anglès— amb l’evolució de la història de l’acròpolis, dues maquetes a escala 1:200 que recreen el recinte de culte imperial romà i la Catedral construint-se cap a l’any 1275, en l’època medieval; tretze inscripcions que van des de l’època romana fins als nostres dies, una col·lecció amb monedes de diferents èpoques i catorze gravats originals que mostren planimetries històriques i imatges de l’acròpolis com finestres obertes al passat. Els continguts es complementen amb diverses reconstruccions arquitectòniques i un conjunt de reproduccions en 3D de les inscripcions que s’exposen i que es troben publicats a la plataforma Sketchfab

Moment de l’acte inaugural del projecte Tarracròpolis. Foto: Museu Bíblic Tarraconense.

La sala està en connexió amb les restes arqueològiques i històriques que el Museu conserva en el seu edifici i subsòl i permet al visitant penetrar en les entranyes de l’acròpolis visitant les fonamentacions romanes d’una de les exedres del recinte de culte imperial, cisternes històriques i el refugi antiaeri de la Guerra Civil que va acollir en el seu moment més de set-centes persones.

Aquest projecte, que pretén impulsar la disseminació del coneixement científic, està liderat pel Museu Bíblic i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), sota la direcció del Dr. Andreu Muñoz i del Dr. Josep Maria Macias, i es troba vinculat a quatre projectes científics que s’estan desenvolupant o ja han estat desenvolupats.

«Amb Tarracròpolis s’exemplifica un bon projecte de transferència del coneixement combinant investigació i museografia amb la desitjada sinergia d’administracions i entitats que estimen el patrimoni i l’entenen com un actiu indispensable per a la formació integral de la societat», ha afirmat el Dr. Muñoz.

Per la seva part, el Dr. Macias, ha manifestat que aquest projecte de recerca, que ha tingut un gran reconeixement fora d’aquí, també vol ser un complement pedagògic per a treballar a les escoles de manera virtual com a preparació de la visita al Museu.

En la part museogràfica de Tarracròpolis ha col·laborat el Museu Diocesà de Tarragona cedint algunes peces de la seva col·lecció, el Museu Sefardí de Toledo i, en el seu finançament, diferents institucions: el Consell Comarcal del Tarragonès, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología —Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades—, la Diputació de Tarragona, la Fundació Privada Mútua Catalana i el Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona (COAATT).

L’acte d’inauguració ha comptat amb els representants d’aquestes entitats així com també de l’arquebisbe de Tarragona, Dr. Joan Planellas i del vicari general de l’arxidiòcesi, Mn. Joaquim Fortuny.

 

Més informació: Enllaç directe als projectes de la plataforma Sketchfab: AQUÍ