4 min.
image_pdfimage_print

Entrevista realizada por Òscar Ramírez Dolcet

Fa uns anys, el Toni Pla-Santamans va posar en marxa un projecte que el temps ha anat consolidant com un referent a Altafulla i arreu de Catalunya i altres parts de l’estat. Avui en dia, Altafujazz és cita obligada al calendari cultural i d’oci, és aquell moment que esperen moltes persones i que volen molts músics.

Foto del Toni, amb el seu inseparable saxo, en un dels espais més emblemàtics d’Altafulla.

Com fa anys que això funciona, el Toni ha decidit fer-ne un llibre que recorre gran part de la trajectòria realitzada i que permet, de pas i gràcies als codis QR, que cada pàgina de l’obra en paper porti al lector a un vídeo de Youtube per veure actuacions diverses que han tingut lloc al festival, a Altafulla.

Amb ell en parlem, fem repàs i preguntem tot el que gira al voltant del llibre.

Toni, el llibre fa un recorregut retrospectiu al llarg de tots els anys d’Altafujazz que vas iniciar al 2011. Al seu moment, què et porta a crear aquesta proposta musical?

La necessitat d´apropar i dinamitzar l´art lliure del jazz d´una forma natural en un lloc natural i senzill com és la Pallissa de l´Era del Senyor al municipi on visc que és Altafulla

Quines van ser les primeres respostes que vas rebre quan vas crear l’Altafujazz? Què et deia la gent d’Altafulla?

Bé, la primera resposta va ser . “Que bonic” “Ànim vindrem“, “ Com els has conegut…” Al principi costa però l’acceptació va ser molt agradable i positiva.

Al pròleg del llibre expliques que tot artista es troba davant amb elements neutres en el moment de crear i que així va néixer també l’Altafujazz. Aquesta ha estat sempre l’essència que buscaves?

Sí, Altafujazz neix amb el respecte per l´art propi i l´interrelació entre els músics i el públic de forma natural .Cada mes és un projecte nou, amb pensaments lliures i diferents on l’expressió forma part de l´art de cadascú sense límits i formes.

Ara, dotze anys després, queda clar aquesta proposta ja consolidada ha fet un recorregut molt rellevant i constant. Quin balanç en fas de tot plegat?

Molt bo en tots els sentits. En l’aspecte social s´ha creat una escola de mestres per a tothom que ha permès sedimentar en la gent estils diferents dins el món del jazz d´una forma senzilla i lliure .

En l´aspecte econòmic s´han dinamitzat tots els sectors turístics fen d´Altafulla un escenari internacional dins del circuit jazzístic. S´ha aconseguit cohesionar un públic fidel amb un sector musical il·lusionat en aflorar el seu art de forma lliura

Dius al llibre que a la vida sempre hi ha moments que porten a reinventar-nos i en aquest cas fas especial referència a l’època de la pandèmia. Com el vas viure com a organitzador de l’Altafujazz i com va afectar a la programació?

Signatura de llibres el dia de la presentació d’aquesta obra que recull la trajectòria de l’Altafujazz.

L´art en tots els seus aspectes ha estat controlat i oprimit per alguna circumstancia o una altra i sempre ha trobat una resposta per cercar un camí per poder funcionar, en aquest cas va ser a través del món online on s´han pogut manifestar les diferents formes d´art. La programació va seguir en el món online.

La proposta de jazz sempre és arriscada, com a mínim molt més que altres propostes com ara les de rock, pop o altres estils, però l’has fet quallar a la perfecció. Ha costat molt o ha estat fàcil?

Bé, ha estat amb paciència i deixar fer amb naturalitat, respectant la forma d’expressió i amb una condició: fes de l´art la teva expressió.

El jazz és l’estil musical que permet més improvisacions, més llibertat als músics. S’ha notat això als concerts?

Sí, totalment. Els concerts han estat únics amb una expressió pròpia i lliure i amb formes de pensar molt diferents.

Quines novetats o canvis has anat incorporant a l’Altafujazz amb el transcurs dels anys?

Els canvis han estat la incorporació dels diferents estils dins el món del jazz i al ser un cicle permet sentir l’evolució dels músics en el temps i l’evolució dels nous estils.

De quins concerts estàs més content? Quins han tingut major resposta per part del públic?

Tots han estat extraordinaris en el seu context i estil. La resposta sempre ha estat agraïda per part del públic.

El llibre conté 45 codis QR que permeten al lector escoltar arxius musicals, entrevistes i audiovisuals. Explica’ns-ho millor.

L´objectiu d’incorporar els codis QR és el de dinamitzar al lector amb música dels diferents intèrprets i compositors de les cançons del cicle permanent de Jazz Altafujazz.

Com la presentació i publicitat a la pantalla gran del cinema de les gavarres OCINE amb uns spots adequats al projecte dels músics, fent-los partícips del projecte Altafujazz.

Altafujazz és un projecte col·lectiu on el públic i els músics cohesionen obtenint un moment màgic. Els vídeos són un recull d´un moment únic de forma online.

Fins quan tenim Altafujazz? Augurem una llarga vida a aquest clàssic de la música altafullenc?

Jo crec que Altafujazz no té límit perquè el jazz està viu i cada dia neix un projecte nou que cal dinamitzar amb amor.