3 min.
image_pdfimage_print

S’ha presentat ja una nova edició del Concurs de Mestres Romescaires, organitzat pel Sindicat d’Iniciativa i Turisme, que enguany se celebrarà a la pèrgola de Serrallo el diumenge 25 de setembre. A la presentació hi han assistit la presidenta del Sindicat d’Iniciativa i Turisme de Tarragona, Montserrat Tomasa, l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà i la directora de Port Ciutat i SAC del Port de Tarragona, Montse Adan. També hi han estat presents com a col·laboradors del concurs l’Associació de Veïns del Serrallo, la Confraria de Pescadors de Tarragona i la DO Tarragona.

resentació concurs de Mestres Romescaires. foto Tjerk van der Meulen.

El Concurs “té com a objectiu ajudar a la promoció turística del territori amb un dels elements gastronòmics més propis i identificatius de la nostra ciutat com és el romesco” tal com ha indicat la presidenta del Sindicat d‘Iniciativa i Turisme, Montserrat Tomasa.

Per la seva part, l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha ressaltat que“El romesco és genuïnament Tarragona i productes com aquest ajuden a posar a Tarragona al mapa gastronòmic català i internacional”.

Montse Adan ha volgut agrair a l’organització d’aquest concurs la tasca duta a terme durant tantes dècades: “Cal posar en relleu el valor d’iniciatives com la que avui presentem que reforcen la cultura i tradició marinera de la ciutat de Tarragona. Per al Port és una satisfacció que el Serrallo i el Port siguin un referent d’un plat tan propi com és el romesco”.

XXIX edició del Concurs Mestres Romescaires

En la present edició hi participaran un màxim de 20 concursants. Cal fer una inscripció prèvia i el pagament dels drets per participar-hi que són de 10 euros. Les inscripcions es poden efectuar a partir d’avui, 9 de setembre, i fins al 19 de setembre de 2022 a les oficines de la Confraria de Pescadors, ubicades al Serrallo de Tarragona, en horari de les 9:30 hores a les 13:00 hores, i de les 16:00 hores a 18:00 hores.

El concurs començarà a les 9:30 hores del diumenge 25 de setembre al Serrallo. Els concursants s’han de presentar amb un morter i els ingredients del país que considerin necessaris per fer el guisat. L’organitzador del concurs, el Sindicat d’Iniciativa i Turisme, els lliurarà una cassola amb tapa, el peix, l’oli, l’aigua, un fogó, carbó, pastilles per encendre’l, un davantal i una cullera de fusta. No es pot portar fet cap mena de fumet, ni cap salsa preparada prèviament i el romesco ha de ser elaborat d’acord amb la forma tradicional del Serrallo de Tarragona.

Amb els esmentats elements, els concursants han de fer en la taula i fogó que els seran assignats, una cassola de romesco de sis racions, que presentaran al jurat a les 13:00 hores. Al voltant de les 13:30 hores es preveu fer l’acte públic de presentació de les persones guanyadores

Cartell oficial del concurs d’enguany.

Un mica d’història…

Aquesta cita se celebra cada dos anys i va patir una aturada l’any passat a conseqüència de les restriccions a causa de la pandèmia. El Sindicat d’Iniciativa i Turisme va néixer l’any 1910 i amb la finalitat de promoure turísticament la ciutat de Tarragona va organitzar, l’any 1951 el primer concurs de mestres romescaires. El president era Joan Noguera Salort que, junt amb el vocal Antoni Alasà (periodista conegut com a Máximo Burxa) van aconseguir un gran esdeveniment i ressò mediàtic.

El primer concurs es va celebrar el 3 de juny de 1951 i la guanyadora fou Carme Brull Zaragoza. Aquell mateix any es va fer la primera edició del llibret “El romesco” confeccionat per Antoni Alasà Domingo. El 1977 es va decidir que el concurs es faria de forma biennal i fins avui s’han fet 28 concursos.

Reconeixements de Mestre Romescaire

Els primers cinc classificats rebran el títol de Mestre Romescaire distingint al primer classificat com a Mestre Major Romescaire.

La resta de participants rebran un diploma de Romescaire, acreditatiu de la seva participació en el concurs, i un lot de productes.