
Imatge de la Casa Navàs de Reus, obra de Domènech i Montaner.
El 2023 es commemora el centenari de la mort de l’arquitecte català Lluís Domènech i Montaner. Amb la finalitat d’impulsar diferents accions entorn a aquesta commemoració, la Taula Lluís Domènech i Montaner, constituïda el 2017 i formada per l’Institut Municipal del Paisatge Urbà i la Qualitat de Vida de l’Ajuntament de Barcelona, l’Agència Reus Promoció de l’Ajuntament de Reus, l’Ajuntament de Canet de Mar, el Centre d’Estudis Lluís Domènech i Montaner i la Fundació Privada Domènech i Montaner, ha estat treballant per portar a terme la difusió i divulgació de la vida i obra de l’arquitecte català, una de les personalitats més destacades de la història i un referent intel·lectual de primer ordre.
Domènech ha deixat empremta en diversos camps per la seva participació i el seu treball en institucions cabdals, pel seu afany de recerca sobre la història del país, per la seva lluita política pel catalanisme i per la recerca d’un nou estil arquitectònic, identitari i nacional, arribant a ser un dels màxims representants del modernisme català i amb dues grans obres declarades patrimoni mundial: el Palau de la Música i l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
Cadascun dels membres que formen part de la Taula i les institucions i entitats relacionades amb Domènech i Montaner estan treballant per donar forma a una programació d’activitats extraordinàries per posar en valor la seva figura i el seu llegat des d’una visió actualitzada i capaç d’abordar les seves múltiples facetes, que s’estructuren en tres grans eixos: Domènech arquitecte, Domènech policèntric i Domènech-Europa.
Entre aquestes activitats hi haurà noves publicacions, cursos específics dirigits a diversos públics, cicles de conferències arreu del territori, el Congrés Lluís Domènech i Montaner a Canet de Mar, Barcelona i Reus, exposicions temporals, noves rutes i visites del patrimoni domenequià i un munt d’activitats culturals de difusió com concerts, fires, guies, jornades modernistes i activitats pedagògiques, que es portaran a terme a totes les ciutats amb patrimoni domenequià, Barcelona, Reus, Canet de Mar, Olot, Badalona, Palma de Mallorca i Comillas.

Interior de l’Institut Pere Mata, obra també de Domènech i Montaner a Reus.
El vincle amb Reus
Malgrat haver nascut a Barcelona, Lluís Domènech i Montaner va tenir una estreta relació amb la ciutat de Reus, i va ser autor del mateix Institut Pere Mata, Casa Rull, Casa Navàs i Casa Gasull, entre d’altres. A més, va passar llargues temporades estudiant la Tàrraco romana i el monestir de Poblet. Aixi doncs, aquest any a Reus i per difondre el seu llegat, s’organitzaran diverses activitats com exposicions, fires modernistes, visites teatralitzades o la publicació de novetats editorials al voltant de la figura.
Sobre Lluís Domènech i Montaner
Va néixer el 27 de desembre de 1849 al carrer Ferran de Barcelona. Era fill de l’enquadernador barcelonès Pere Domènech Saló i de Maria Montaner Vila, d’una família benestant de Canet de Mar.
Domènech va estudiar primària i batxillerat a Barcelona i seguidament es matriculà a la Universitat de Barcelona, on el 1870 obtingué la llicenciatura de Ciències Exactes, Físiques i Naturals.
El mateix any marxà a Madrid per matricular-se durant un any a l’Escola d’Enginyers i posteriorment a l’Escola Superior d’Arquitectura, on va obtenir el títol d’arquitecte el 13 de desembre de 1873.
Textos: redacció Altafulles i departament de Cultura de la Generalitat