2 min.
image_pdfimage_print

Un article de Lectures Rebels (grup de lectura feminista)

El mes de juny a Lectures Rebels ens vam trobar a la biblioteca de la Nou de Gaià per a comentar el llibre “Tots els contes”, de la Katherine Mansfield.

Com el títol bé diu, el llibre recull la seva obra completa traduïda al català. Això són 88 contes que va escriure  (i no tots publicar) entre el 1911 i el 1922, entre els seus 23 i 33 anys, ja que un any després, moria de tuberculosi.

En aquest sentit, la seva obra, la seva manera d’escriure i el que explica o vol explicar, està íntimament relacionat amb el que va viure i com ho va viure. Amb una vida que va estar molt marcada per la malaltia i la necessitat de fer repòs, però també amb la seva manera de ser, una ànima lliure incontrolable.

I aquestes diferents cares d’una mateixa realitat, és el que anem trobant en els seus contes. Descobrim personatges femenins molt diversos però que la major part d’ells estan insatisfets i malden entre seguir l’estatus quo que els hi ha tocat viure o ser lliures i trencar les regles del joc.

Així és com coneixem personatges com la Beryl, del conte “Preludi”. Una noia jove i bonica de classe alta, en la flor de la vida, però presonera a la casa de camp familiar sense possibilitats de viure la vida de llibertat que anhela, com no sigui a través del matrimoni. O la Ratolí (no té nom), del conte “Je ne parle pas français”, una dona anglesa fina i fràgil, que és abandonada en un hotel de París pel seu amant. O la Bertha Young, del conte “Felicitat”, una dona de classe mitja amb una vida perfecta (marit, filla, criada, feina, viatges) i immensament feliç. O potser no? O ella, del conte “Psicologia”, una dona intel·lectual, que se sent atreta pel seu amic, però que no s’atreveix a donar a conèixer aquests sentiments a l’altre per por de perdre-ho tot en aquesta confessió.  O la senyoreta Ada Moss, una actriu grassa a la recerca de feina, que lluita i lluita sempre amb un somriure als llavis per fer-se respectar en un món marcat pels canons de bellesa.

I així podríem seguir fins arribar als 88 personatges, cada un amb la seva singularitat, la seva història i la seva bellesa particulars. Personatges femenins immersos en la seva quotidianitat, escrita i descrita en tot detall, i en el que a les lectores se’ns ofereix la possibilitat de viure, a través d’ells, la delicadesa, subtilesa i complexitat de les relacions humanes.

Lectures Rebels som un grup de lectura feminista del baix Gaià que ens trobem l’últim dissabte de cada mes a les 12 del migdia. Més info a lecturesrebels@gmail.com