3 min.
image_pdfimage_print

Imatge de Josep Anton Clavé, propietat del MUHBA.

 

Arriba un dia especial, aquest dilluns 6 de maig, amb la inauguració oficial de les commemoracions del Bicentenari del naixement de Josep Anselm Clavé, un dels referents més destacats de la cultura i la música catalana del segle XIX. L’esdeveniment, que se celebrarà a la Sala Oriol Bohigas de l’Ateneu Barcelonès a les 18:30 hores, reunirà destacats representants del món cultural i institucional.

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Adelaida Moya, seran presents en aquest acte inaugural, juntament amb Isona Passola, presidenta de l’Ateneu Barcelonès, Bruno Nájera, President de la Federació de Cors Clavé, i Anna Costal, comissària de l’any commemoratiu.

L’acte, conduït per Pau Benavent, constarà d’una taula rodona amb la participació destacada de la Dra. Teresa Abelló, professora d’història contemporània a la Universitat de Barcelona, el músic i productor Marc Parrot, i la Dra. Anna Costal, musicòloga i comissària de l’any commemoratiu. A més, el concert estarà a càrrec del grup vocal De Canendi Elegantia, sota la direcció de Francesc Garrigosa, interpretant obres significatives de Josep Anselm Clavé com “Cap al tard”, una pastorel·la, “El chinito”, un tango, i una adaptació i traducció al català de “La Marsellesa”.

Paral·lelament, el web institucional www.anyclave.cat  ja està disponible, oferint una àmplia agenda d’activitats programades per a la commemoració del bicentenari, tant les organitzades per institucions com altres entitats arreu del territori català. Aquesta celebració no només recordarà la figura i l’obra de Josep Anselm Clavé, sinó que també posarà en valor el llegat cultural i musical que ha deixat a la societat catalana.

Escultura de Clavé, al Palau de la Música de Barcelona.

 

Sobre Clavé

Josep Anselm Clavé, nascut a Barcelona el 1824 i traspassat el 1874, va ser una figura central en el paisatge polític i cultural de Catalunya durant una època de profunds canvis i revoltes. El seu compromís amb els ideals liberals i progressistes va marcar la seva trajectòria vital, convertint-lo en un referent inqüestionable de la lluita per la modernització i la democràcia.

La vida de Clavé no es limitava a una única faceta; va ser un home polifacètic que va abraçar diverses ocupacions i rols amb fervor. Des de la seva passió per la música fins al seu paper com a activista polític, Clavé va utilitzar tots els mitjans a la seva disposició per promoure els seus ideals i transformar la societat en què vivia.

La seva participació en la política va ser un element clau en la seva vida, sovint portant-lo a la confrontació amb les autoritats i fins i tot a la presó. Va ser membre destacat del Club dels Federalistes i del Partit Democràtic Republicà Federal, i va ocupar càrrecs importants com la presidència de la Diputació de Barcelona i el govern civil de Castelló de la Plana.

No obstant això, és el seu lideratge a l’associació Euterpense el que el va fer més conegut i admirat. A través d’aquesta federació de societats corals, Clavé va teixir una xarxa social i cultural que va penetrar profundament en el teixit de la societat catalana. El seu llegat es va mantenir viu després de la seva mort amb la fundació de nous Cors de Clavé i la continuïtat de l’associacionisme progressista i republicà, tot i les adversitats polítiques.

Josep Anselm Clavé no només va deixar una empremta inesborrable en la música i la cultura catalanes, sinó que va ser un visionari que va lluitar incansablement per un futur millor per al seu poble i la seva terra. La seva vida i obra continuen sent font d’inspiració per a generacions futures, recordant-nos que el compromís i la perseverança són les armes més poderoses en la lluita per la justícia i la llibertat.

 

Logo commemoratiu de l’Any Clavé.