2 min.
image_pdfimage_print

Les previsions d’arribada de la fibra òptica al municipi d’Altafulla no poden ser gens optimistes. Segons ha pogut saber la revista Altafulles de fonts contrastades, només un 30% del terme municipal té la pre-instal·lació feta per aquest servei i una gran part ja l’utilitza. És el cas de l’edifici de l’ajuntament, l’alberg Xanascat de la Generalitat, el magatzem de la Brigada, les dues entitats bancàries que tenen seu aquí, el Consultori Mèdic o petits trams de carrers com el cas de Mossèn Miquel Amorós.

La pobresa del desplegament és fruit de la precària o mínima pre-instal·lació que va fer al seu dia l’empresa Siemens després que Telefonica li entregués aquest servei com a empresa col·laboradora. Quan Siemens va retornar el servei, ningú va revisar la feina feta i el nyap de la companyia multinacional alemanya va condemnar Altafulla els següents anys. La situació només s’hagués salvat si l’ajuntament d’aquella època en que Siemens va fer les obres al municipi hagués demanat un major desplegament a Telefonica, una gestió que no es va realitzar.

El motiu de la feina mal feta per Siemens respon a raons simplement comercials. Es va fer la pre-instal·lació només a aquelles zones més habitades, on hi ha blocs de pisos per exemple, perquè és on més clients poden sumar les operadores per a facturar i on, se suposa, que els surt rentable l’obra. Per tant, els xalets disgregats o cases antigues on les companyies intueixen que hi viu gent gran, no es preparen per al futur i es deixen per al final.

Les fonts consultades per aquesta revista han afegit que aquella part d’Altafulla que ara no està preparada per a la recepció de la fibra òptica i que suma un 70% del total del terme municipal habitat, hauran d’esperar fins el 2024 quan és quan Movistar calcula que tindrà cobert tot el territori nacional.

Sobre l’arribada de la fibra a la zona de Brises del Mar per part de la companyia sueca Adamo, les mateixes fonts han confirmat que és possible que sigui certa i real tenint en compte que Telefonica ha seguit derivant part del servei a altres operadores i que la urbanització altafullenca esmentada forma part del 30% del terme beneficiat al seu dia per Siemens.

El “millor” sistema per aconseguir Fibra abans del 2024

Què cal fer doncs per aconseguir fibra a les cases on ara no n’hi ha? La resposta a aquesta pregunta formulada a les nostres fonts és la següent: atès que l’ajuntament ara ja no pot fer-hi res, la millor opció seria que totes les persones que han signat a la campanya de Change.org (de moment més de 200) acordessin trucar al 1004 exposant el problema i demanant la instal·lació de la fibra el mateix dia o en un parell de dies com a molt. Només una saturació de queixes i peticions a la mateixa zona podrien motivar que Telefonica revisés la situació i decidís solucionar el problema que, a més i com ara hi ha gent que té fibra i altres no, s’ha de “vendre” com un greuge comparatiu que cal resoldre.