3 min.
image_pdfimage_print

La platja que ofereix enguany el municipi d’Altafulla és poca i dolenta, amb accessos deficients i serveis precaris o limitats. Aquesta és la principal conclusió de l’enquesta feta la setmana passada per la revista Altafulles, amb el suport de l’agència Avanti Comunicació, a un total de 154 banyistes i usuaris.

Imatge de la platja d’Altafulla l’any 2019.

El que més sobta és l’escàs nivell de satisfacció dels enquestats. 140 de les 154 persones preguntades, un 91%, opinen que la platja és en molt mal estat, amb sorra insuficient per donar el servei que ha ofert en anys anteriors i especialment abans de l’aturada pel Covid19. Les altres 14 persones qualifiquen l’estat de la platja com a regular i cap dels entrevistats li ha donat un aprovat.

Sobre l’estat dels serveis que s’ofereixen per part de l’ajuntament a la zona de bany, com els accessos a la platja, un 85% dels enquestats (131 persones) consideren que són molt deficients o deficients. Per altra part, un 79% es queixen de la manca de papereres i dutxes, serveis que consideren del tot necessaris i, ara mateix, molt escassos i en mal estat.

A la pregunta de si creuen que caldria mantenir la distinció de Bandera Blava a la platja d’Altafulla, un 96% són categòrics al considerar que, en l’estat actual, no se la mereix i l’hauria de perdre. Per últim, quan se’ls pregunta si ells saben el perquè de l’estat actual de la platja, 6 de cada 10 enquestats responen que és fruit de la inacció dels últims anys al no haver-se fet cap manteniment per garantir uns mínims de sorra. Els altres són del parer que s’ha arribat on som ara per una mala gestió municipal, perquè el mar i la natura són més poderoses que la mà humana o, entre altres motius assenyalats, perquè falten esculleres o barreres que aturin la invasió massiva de l’aigua especialment quan hi ha temporals.

La dels banyistes i usuaris de la platja no és una opinió única o aïllada. Molts d’ells són clients dels locals de restauració o s’allotgen als hotels d’Altafulla on asseguren sentir-se ben tractats i atesos a la perfecció. Amb tot, però, els responsables dels establiments hotelers reben les preguntes, dubtes i queixes sobre el tema.

Mar Vives, gerent de l’Hotel Yola, ens explica que molts dels clients que tenen lamenten “el mal estat dels accessos a la platja i el fet que els serveis que es presten siguin molt limitats”. Vives afegeix que no es tracta només de la polèmica per la poca sorra i que s’hi suma el problema de la conservació de l’espai en general.

Des de l’Hotel Oreneta, la seva directora adverteix que molts dels clients que tenen estan preocupats per l’estat de la platja i els hi fan saber a diari. Emilia Pinto explica que “si és cert que troben tot el municipi molt atractiu, també ho és que t’adverteixen que la platja està en males condicions i quan reps advertiments, tens certa por a que alguns no puguin tornar en un futur”.

La platja d’Altafulla, enguany.

Per altra banda, Josep Maria Lloret, propietari de l’Hotel Gran Claustre, no amaga la seva decepció amb la situació a la qual s’ha arribat i que els clients del seu establiment veuen i critiquen. Lloret diu que “el llegat que tenim de la feina feta, o no feta, és la platja actual que està en un estat lamentable. Vas a Torredembarra, Roda de Berà, Salou o Tarragona i no tenen cap problema quan aquí els tenim tots. Nosaltres intentem calmar als nostres clients però no els amaguem que hem tingut uns anys amb una mala gestió de la platja i que el consistori anterior no hi ha apostat”.

Aquest estiu, part dels banyistes que sempre venien a la platja d’Altafulla, aposten per anar a banyar-se a Torredembarra. Així ho asseguren alguns dels responsables dels hotels consultats i molt especialment les 154 persones enquestades. Un 61% han optat per anar al municipi veí més d’un dia i un 26% han manifestat que no tornaran a la sorra altafullenca fins que no s’arregli el problema. Curiosament, o no, el 13% restant que diuen mantenir-se fidels a la platja d’Altafulla, eren tots residents al municipi.