2 min.
image_pdfimage_print

Imatge de les Illes Medes, a l’Estartit, on el nivell del mar ha pujat els darrers anys.

La costa catalana es troba en una situació límit. L’informe ‘Un litoral al límit. Recomanacions per a una gestió integrada de la costa catalana’ fa una diagnosi del context actual i proposa un seguit de directrius per una planificació i gestió sostenible del litoral. El treball l’ha fet el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS). En són els ponents Puri Canals i Ventín, doctora en Ciències Biològiques i presidenta de MedPAN, la xarxa de gestors d’àrees marines protegides de la Mediterrània, i Carles Ibáñez i Martí, doctor en Biologia i investigador i cap de departament de Canvi Climàtic d’EURECAT. Es va presentar aquest febrer a la Comissió d’Acció Climàtica del Parlament.

La pujada del nivell del mar (a l’Estartit ha pujat 10 centímetres en els darrers 30 anys), el retrocés de les platges (en un 65% del litoral van retrocedir 1,6 m/any) o la regressió dels deltes a causa de la reducció de l’aportació de sediments dels rius (retrocés al delta de l’Ebre de l’ordre de 10 m/any) són només algunes de les greus afectacions del litoral català. A aquestes s’hi ha d’afegir una elevada urbanització de la franja dels primers 100 metres de la costa (el 81% al cap de Creus i al delta de l’Ebre). També s’hi afegeix el cas “paradigmàtic” de la línia de tren R1 de Rodalies, per a la qual els estudis indiquen la necessitat de traslladar-la a mitjà termini a l’interior dels municipis, diu l’informe.

Mar endins, l’informe assenyala que un 70% de les espècies i un 50% dels hàbitats dels sistemes litorals i marins inclosos a la Directiva Hàbitats estan en mal estat de conservació (només un 17% dels hàbitats presenten un estat favorable). També apunta una regressió de les praderies de posidònia, o que la Mediterrània rep anualment més de 200.000 tones de plàstic que poden incorporar-se a la cadena tròfica i provocar estrangulaments i morts per ingestió massiva en animals.

Propostes per a la sostenibilitat

El document fa deu propostes que “podrien constituir els fonaments d’un gran pacte” per protegir la costa i la mar.

  • Crear i potenciar el Conservatori del Litoral com a òrgan amb funcions de planificació i gestió i amb competències i recursos per restaurar la costa.
  • Dissenyar i desenvolupar un pla de turisme per fomentar el turisme interior desestacionalitzat i, entre d’altres, promoure projectes turístics sectorials basats en els valors de la sostenibilitat.
  • Pla de rehabilitació de l’hàbitat urbà del litoral per millorar el paisatge i el benestar dels ciutadans.
  • Ampliar els instruments de conservació, restauració i gestió ecosistèmica en els sistemes litorals marins que garanteixin el manteniment i recuperació de la biodiversitat.
  • Elaborar un programa d’actuacions urgents d’adaptació al canvi climàtic en infraestructures de mobilitat, hidràuliques així com en l’habitatge.
  • Desenvolupar instruments legislatius per reduir la càrrega de plàstics i altres residus que arriben al mar.

Artice publicat al diari www.el9nou.cat i signat per Lourdes Corominas.