2 min.
image_pdfimage_print

Les vides interessants han de tenir un llibre on quedin recollides i el Centre d’Estudis d’Altafulla ha tingut clar que calia publicar la del pintor i retratista J.A. Balcells. Després de molta feina de recerca documental amb un clar testimoniatge oral dels qui el van conèixer, s’ha fet realitat aquesta obra que es presentarà aquest dissabte, 5 de novembre, a les 13h a les escales del carrer Major d’Altafulla.

El llibre, que té 100 pàgines i recull imatges de 108 obres de Balcells capturades per Josep Borrell, és fruit d’un treball molt coral amb les col·laboracions, cadascun d’ells parlant d’aspectes diferents vinculats amb l’artista, de Joan Carnicer Torrent, M. Teresa Balaguer, Salvador-J Rovira, Fonxo Blanc, Agustí Martí, Laura Pijoan, Jaume Calatayud, Toni Balcells i Salvador Antón.

J.A. Balcells va néixer l’any 1933. Era membre d’una família benestant i fill d’un llatinista de la Universitat Autònoma de Barcelona i catedràtic. Quan el seu pare va marxar, sol a l’exili, a Ginebra el 1936, ell tenia només tres anys i es va quedar aquí amb la resta de la família.

Al tenir casa familiar a Altafulla, hi venia a estiuejar fins que en va fer residència habitual a principi dels anys 70. Durant més de 30 anys, va treballar de manera incessant fent retrats a llapis i posteriorment va endinsar-se en la disciplina, sempre difícil, de l’aquarel·la. Així va pintar la majoria dels racons del poble, repetint espais en algunes ocasions però sempre creant noves obres, i va anar fent-se popular entre els altafullencs i altafullenques.

Tant ho va ser que, quan el Centre d’Estudis d’Altafulla va fer una crida a través de e-bando per a localitzar obra seva, van contestar més de mig centenar de persones.

Ara, coincidint amb el vintè aniversari de la seva mort, l’any 2002, arriba aquest sentit homenatge en forma de llibre que aquest dissabte veurà la llum. A l’acte hi intervindran Josep Magriñà (president del Centre d’Estudis d’Altafulla), Salvador Antón (president del Cercle Artístic d’Altafulla) i tres dels col·laboradors en aquesta obra: Fonxo Blanc, Agustí Martí i Laura Pijuan.

 

Cartell oficial de la presentació del llibre de Balcells.

Recordatori:

Acte: presentació del llibre de J.A. Balcells

Dia: dissabte 5 de novembre

Hora: 13.00h

Lloc: escales del carrer Major (Altafulla)