2 min.
image_pdfimage_print

La igualtat de gènere dels aparelladors i els arquitectes tècnics ha millorat molt els darrers anys segons l’informe elaborat pel Consejo General de la Arquitectura Técnica de España (CGATE) en base a una àmplia enquesta realitzada a quasi 1.400 aparelladors i aparelladores.

L’estudi ha permès fer una diagnosi a fons sobre la igualtat en un sector que, tradicionalment, havia estat sempre dominat pels homes. Actualment, un 79% dels arquitectes tècnics col·legiats a nivell estatal són homes, un percentatge que els darrers anys ha anat minvant perquè cada cop s’han sumat més dones a aquesta professió. La presència femenina a les juntes de govern dels col·legis és del 27%, una dada que podria semblar baixa però que no ho és tant si tenim en compte el percentatge de dones col·legiades, un 21%.

Preguntats sobre si creuen que la igualtat entre homes i dones a la professió  ha millorat molt, poc o bastant, un 43% de les dones creu que bastant i un 6% opinen que molt. Una altra pregunta interessant és la referent a les preferències que tenen els promotors o clients quan han de parlar amb un professional arquitecte tècnic. Així, un 57% de les dones enquestades creuen que els clients consideren l’home com a primera opció, un percentatge molt divers entre els homes enquestats ja que un 69% asseguren que el client tria de manera indistinta a qui contractar una obra o projecte.

Altres dades interessants de l’enquesta, que ha tingut com a referència també a col·legiats i col·legiades de la província de Tarragona, són les que conclouen que un 62% de les dones pensen que hi ha igualtat a l’hora de valorar una opinió professional per part d’un client deixant a banda el sexe del professional; o que un 52% dels homes i un 52% de les dones creuen que cal realitzar accions conduents a estudiar la situació actual i capgirar-la per aconseguir encara una major igualtat. En aquest sentit, la promoció de la igualtat d’oportunitats entre homes i dones a la professió és una de les demandes que fan tot els enquestats i enquestades.

L’apartat de l’enquesta feta pel CGATE centrada només en les opinions de les dones aporta altres elements que cal tenir molt en compte: un 56% de les col·legiades assegura que alguna vegada se l’ha jutjat pel seu físic o aparença en una obra, un 68% afirmen no rebre un tracte diferent per ser dona i, pel que fa a la conciliació, un 77% de les dones estan satisfetes amb el temps dedicat a la seva professió tot i que un 68% admeten que el temps dedicat a la família o a la vida personal és insuficient.

El Consejo General de la Arquitectura Técnica de España (CGATE) ja ha anunciat la propera creació del Observatorio de Género del sector que ajudarà a conèixer encara més a fons la situació de la dona a l’Arquitectura Técnica.