2 min.
image_pdfimage_print

Un article del Centre d’Estudis d’Altafulla

El proper dissabte dia 12 de desembre de 2020, a les 13h, en el marc de la inauguració del Jardinet Pintor Josep Sala, tindrà lloc la presentació del llibre “Vuitanta-una altafulles de Josep Sala”, escrit per Joan Carnicer Torrent i editat pel Centre d’Estudis d’Altafulla amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Altafulla.

Aquest llibre recull vuitanta-una obres altafullenques seves, tantes com anys va viure, compta amb una traducció al castellà, realitzada per Lluís Lorenzo Posada, i una altra a l’anglès, per Lídia Recasens Carrasco, així com les fotografies de les obres, realitzades pel fotògraf Josep Borrell Garciapons, i la coordinació de Josep M. Recasens Sanromà.

L’acte d’homenatge i record dels deu anys de la seva partença comptarà també amb la inauguració dels jardinets Josep Sala, i d’una escultura i un monòlit en memòria del pintor, realitzats per l’artista Marcel Socias.

És innegable la inspiració i enamorament que provocà Altafulla i els seus entorns en l’ànima, les emocions i els sentiments del pintor Josep Sala quan sortia a caminar un dia i un altre també, i allà on plantava el cavallet gaudia durant totes les estacions de l’any i dels dies, tant si havia plogut com si feia sol, amb les llums i ombres de totes les hores d’un dia, com un pintor impressionista amant de la naturalesa, on l’element creador dels colors és la llum solar, que embolcalla totes les coses i les presenta segons les hores, amb modificacions infinites.

L’escriptor Joan Carnicer, fa un relat que en aquest cas s’allunya d’altres textos més plàstics i tècnics en l’obra editada d’un artista, utilitzant aquí com a mètode narratiu la prosopopeia, quasi com una faula, a on parlen coses inanimades i abstractes com si fossin presents, vives i animades. Tot d’elements, eines i objectes del mon de Josep Sala que actuen i dialoguen entre ells com si fossin éssers racionals parlant de l’artista i la seva relació amb ells, de la seva personalitat i dels seus moments d’emoció creativa. Tanmateix la narració te un contingut pedagògic que acosta l’artista també a un sector més juvenil i infantil sense por de perdre l’objectiu analític i rigorós de l’obra del pintor Josep Sala.

Salvador Anton (Centre d’Estudis d’Altafulla)

Obra “Altafulla i Crisantems” (1989). Autor: Josep Sala.